top of page
Konzorcium

 

​

​

Völgy Hangja Fejlesztési Társaság Közhasznú Egyesület

projekt vezetÅ‘, kutatóhely

 

Geo Concept Energetikai Kft

tanácsadó

​

Bogárétel Alapítvány a Fenntartható Táplálkozásért

tanácsadó

​

Varga György

mezÅ‘gazdasági termelÅ‘

 

Simonics Ervin Gyula

mezÅ‘gazdasági termelÅ‘

 

Szabó Mária Edit

mezÅ‘gazdasági termelÅ‘

​

Konzorcium
Projekt adatai

 

​

A projekt bemutatása:

​

AKVAGEOKOMPÓNIA – EGY SOKOLDALÚ MEGOLDÁS


Az elnevezésrÅ‘l


Az AKVAGEOKOMPÓNIA egy korszerű állati fehérje termelÅ‘ egység, amelyben
akvakultúrás haltermelés és rovarlárva termelés folyik összehangoltan úgy, hogy
energiaigényüket napelemekbÅ‘l és talajszondás megújuló energiahasznosító rendszer
biztosítja. Ennek megfelelÅ‘en az elnevezésben szereplÅ‘ „AKVA” szómozaik az
akvakultúrára, a „GEO” a földhÅ‘ hasznosítására, a „KOMP” pedig a mezÅ‘gazdasági és
élelmiszer hulladékok rovarokkal történÅ‘ komposztálására utal. A „PÓNIA” rész pedig görög
eredetű, törekvést, kemény munkát jelent.
A megoldást létrehozó kihívások
-  a termÅ‘földhöz jutás egyre nehezebb és drágább, a kezdÅ‘k, vidékre települÅ‘k számára
nem nyújt valós lehetÅ‘séget;
- az aprófalvas, elmaradott térségek egyre kevesebb munkalehetÅ‘séget kínálnak;
- a települések közétkeztetésében jelentÅ‘s mennyiségű élelmiszerhulladék keletkezik;
- a közétkeztetés kínálatában kevés és alacsony minÅ‘ségű állati fehérje szerepel;
-  az élelmiszergazdaságban elsorvadtak a rövid ellátási láncok, nincsenek egészséges,
helyi élelmiszer termékek;
- az élelmiszer elÅ‘állítás az egyik legjelentÅ‘sebb fosszilis energia felhasználó
(műtrágya, vegyszer és gép elÅ‘állítás, gépek üzemeltetése);
-  az élelmiszer elÅ‘állítás közvetlen környezetromboló hatása meghatározó
(talajpusztulás, vízháztartás romlása; biológiai sokféleség csökkenés);
-  Európa, így hazánk is, nagymértékben függ a káros környezeti hatású, importált
takarmányfehérje forrásoktól (szója, halliszt);

 -  a tógazdasági haltenyésztés termelékenysége alacsony és rontja az élÅ‘vizek ökológiai
állapotát;


A megoldás kifejlesztésének története


A 2004. évben alapított Völgy Hangja Fejlesztési Társaság Közhasznú Egyesület alapvetÅ‘
küldetése, hogy környezeti, társadalmi és gazdasági értelemben egyaránt fenntartható helyi
megélhetési rendszerek kialakulását és megerÅ‘sítését segítse. Ennek érdekében a közösség
igyekszik figyelemmel kísérni az ehhez kapcsolódó tudományos eredményeket, újításokat.
Ígéretesnek tartottuk az akvapónia technológiát is, így mélyebben tanulmányoztuk, azzal a
szándékkal, hogy egy kísérleti egységet hozzunk létre, esetleg egy alapfokú oktatási
intézményhez kapcsoltan. Hamar kiderült, hogy az akvapónia számottevÅ‘ mennyiségű hal és
zöldség elÅ‘állítására nem alkalmas, ráadásul az évszakok idÅ‘járási különbségei, valamint a
növényi állomány változó tápanyag felvételi képessége miatt nehezen hangolható össze a hal
és zöldség elÅ‘állítás, ezen kívül a rendszer a halak takarmányigényére sem ad választ.
A térségben, különösen a közétkeztetésben jól jött volna a helyben elÅ‘állított halhús, így a
továbbfejlesztési elképzelések között elÅ‘kerültek az akvakultúrás megoldások, amelyek
jelentÅ‘s mennyiséget képesek elÅ‘állítani, de ennek megfelelÅ‘en energia és takarmány igényük
is jelentÅ‘s. Az akvapónia jelleget megtartva, egy olyan rendszerben gondolkodtunk, amely
intenzív, vízkörforgásos akvakultúrás haltermelésre épül, a halak ürülékével szennyezett vizet
egy zöldségtermesztési üvegház egységben hasznosítaná és az energiaigényét megújuló
energiaforrásokból fedezné. A takarmányigény megoldására pedig a helyi élelmiszer
hulladékra alapozott rovarlárva elÅ‘állítást választottuk ki.
A tervezési szakaszban kiderült, hogy a zöldségtermesztési elemnél könnyebben kezelhetÅ‘ és
gazdasági szempontból ígéretesebb a rovartenyésztés, így az eredetileg zöldségtermesztésre
tervezett teret is a rovartenyésztésnek szenteltük. Több éves elÅ‘készítÅ‘ munka után jött létre
az AKVAGEOKOMPÓNIA kísérleti üzemének műszaki terve következÅ‘ célokkal:
- kis helyigényű, akár egy hagyományos telken létrehozható üzem legyen;
- mind beruházási igényét, mind jövedelmezÅ‘ségét tekintve kínáljon valós lehetÅ‘séget
egy család vidéki megélhetésére;
- energia igényét lehetÅ‘leg 100%-ban megújuló energiaforrásokból oldja meg;
- használja fel a helyi közétkeztetésben keletkezÅ‘ élelmiszer hulladékot a
lárvatermelésben;
- biztosítson egészséges, helyi halhúst a helyi közétkeztetés és a lakosság számára.
A tervek alapján, LEADER forrásból jött létre Törökkoppányban az
AKVAGEOKOMPÓNIA kísérleti üzem 2021. évben. Az üzem számára egy 150
négyzetméteres, kétszintes épületet hoztunk létre. Az elsÅ‘ szintje földbe süllyesztett a
szigetelési viszonyok javítása érdekében, itt kapott helyet az összesen 70 köbméteres
kapacitású medencerendszerre alapozott körforgásos, akvakultúrás haltermelÅ‘ egység. A
könnyebb kezelhetÅ‘ség miatt fekete afrikai harcsára terveztük. Az emeleten helyeztük el a
rovartenyésztÅ‘ és lárvanevelÅ‘ egységet, amelyben fekete katonalégy lárva elÅ‘állítás folyik. Az
energiaigényt egy napelemekbÅ‘l, fúrt talajszondákból és hÅ‘szivattyúból álló rendszer
biztosítja. A rendszer évi 16-18 t élÅ‘hal és 12-14 t lárva elÅ‘állítására képes és 2-3 állandó
munkahelyet biztosít.

​

Az AKVAGEOKOMPÓNIA kísérleti működésének tapasztalatai

​

A tervezett technológia jól működik, mindkét termelési ágban az elvárt teljesítményeket
eredményezte. A lárvákkal történÅ‘ haletetési kísérletek eredményeként megállapítható, hogy a
halak takarmányozására gyártott, készen kapható tápok 40%-a váltható ki fekete katonalégy
lárvákkal. A nagyobb arányú etetést a lárvák magas zsír és alacsony metionin tartalma
akadályozza, de csökkentett zsírtartalmú, feldolgozott, pl. liszt formában, nagyobb arányban
is kiváltható a haltáp.
A lárvák etetésére kiválóan alkalmas lenne a közösségi konyháról származó élelmiszer
hulladék, de sajnos a jelenlegi jogszabályi környezetben ez még nem lehetséges. Az üzem a
körforgásos gazdaság elveinek messzemenÅ‘en megfelelne, ha a rovarlárvákat konyhai
hulladékból lehetne elÅ‘állítani.
Az akavakultúrás fekete afrikai harcsa termelés körforgásos vízrendszerben történik, de a
mechanikai szűrÅ‘k mosása miatt néhány százalék pótvizet igényel. A haltrágyát tartalmazó,
elfolyó mosóvíz használtvíznek minÅ‘sül, de tápanyagtartalma miatt kertészeti használatra
kiválóan alkalmas. Az üzemben keletkezÅ‘ mennyiség kb. 3-5000 m2 szabadföldi
zöldségtermesztési felület öntözési igényének felel meg. Helyben történÅ‘ hasznosítása
gazdasági szempontból és a körforgásos jelleg erÅ‘sítése miatt egyaránt fontos.
Az üzem hÅ‘igényét 6 db, egyenként 100m mélységű talajszondára telepített hÅ‘szivattyú látja
el. A hÅ‘szivattyú és termelés gépészetének elektromos energia igényét mintegy 40 kW
teljesítményű napelem kapacitás fedezné.
A jelenlegi jogszabályi keretek a megtermelt élÅ‘hal helyi vágását is lehetetlenné teszik a
közösség számára, mivel az elÅ‘írások szerinti technológia rendkívül drága és feleslegesen
összetett. A helyben termelt élÅ‘hal felhasználása a pár száz méternyire lévÅ‘ közösségi
konyhában több, mint 100 km költséges, speciális szállítást – élÅ‘hal, ill. hús – igényelne, ami
a bérvágási költségekkel együtt gazdaságtalanná teszi ezt.
Az üzem a haltenyésztés igényén túl, jelentÅ‘s mennyiségű, feldolgozható, értékesíthetÅ‘ lárvát
termel, ami az összbevétel több, mint felét is kiteheti. Az élÅ‘hal, élÅ‘lárva termékeken túl több
több tonna rovarkomposzt (frass) is keletkezik, ami kertészeti termelésben kiválóan
használható.


Az AKVAGEOKOMPÓNIA vidékfejlesztési jelentÅ‘sége


Az említett, jogszabályi korlátok leküzdése esetén az AKVAGEOKOMPÓNIA kisebb
beruházási igény mellett alkalmas a vidéki megélhetés biztosítására. Területigénye minimális,
hiszen a kertészeti termeléssel kiegészítve is elfér egy hagyományos telken. Mérete
rugalmasan növelhetÅ‘, így családi, kisközösségi és nagyobb vállalkozási léptékben egyaránt
kialakítható.
Működése messzemenÅ‘en megfelel a körforgásos gazdaság elveinek. Tartós, helyi
munkahelyeket teremt, egészséges, helyi élelmiszer terméket, importot kiváltó hazai fehérje
forrást és magas minÅ‘ségű, talajrehabilitációra alkalmas komposztot állít elÅ‘, így társadalmi,
gazdasági és környezeti szempontból fenntartható termelési forma.

projektterv
Projekt eredmények
Anchor 1
bottom of page